Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Helgoland - ostrov splněných snů

Stejně jako pár dalších nadšenců fotografování jsem se rozhodla letos v září navštívit malý ostrov zvaný Helgoland. Ostrov jsem neznala, avšak po přečtení informací o jeho obyvatelích z říše fauny jsem se rozhodla této možnosti využít a na několik málo dní odjet do této krásné přírody. Z německého města Cuxhaven jsme se na ostrov dostali katamaránem - cesta trvá asi 1 hodinu. Ostrov je "velký" pouze 1 km2, takže žádné dlouhé túry se nekonaly. Hlavně, aby vyšlo počasí... 

Ostrov nás přivítal v husté mlze, což však může vyhovovat pro určité záběry krajinek a poslouží jako pozadí - jako byste natáhli plátno střední šedé. Nejdříve jsme se zaměřili na nádherné ptáky - tereje, kteří hnízdí ve zdejších skalách. Po skončení doby hnízdění terejové přelétávají na jih do Středozemního moře. Mláďata terejů se pak za několik let vrací zpět do svého rodiště, kde si najdou svůj protějšek a založí zde rodinu. Nádhera.

Dalším tématem byli tuleni. Tuleni se v tento čas celé dny převalovali na plážích blízkého ostrova Duna, kam jsme přejeli menší loďkou. Jako na stříbrném podnose. Můžete se přiblížit na vzdálenost 30 metrů. Pokud jdete blíže, riskujete, že je vyplašíte a hbitě se přesunou do moře, nebo přilákáte místního dozorce, který počínání turistů sleduje. Protože již bylo po sezóně, víceméně zde bylo málo turistů a nejlepší místa jsme si na fotografování mohli obsadit. Bylo dobré se více uvelebit, neboť to zpříjemnilo čekání na velké tulení akce. Většinou se jednalo o akce typu - tuleň zvednul hlavu, protože kontroloval okolí a v případě příletu malého letadla; protažení se do písmene U; zívnutí; poškrábání se; posunutí o pár centimetrů. Někteří tuleni skotačili v moři a ti zvědavější se na nás přišli i podívat. Ale těch bylo minimum a setkání bylo opravdu velmi krátké. Po kontrole hned zase zmizeli v moři.

Na ostrově Duna je pouze chatková osada pro rekreanty a místní restaurace. Ale je tu i malé letiště, kde přes den přistávala malá letadla. Bez turistů to byl ostrov velmi klidný, kde slyšíte pouze šumění moře a zvuky pocházející ze zdejší kolonie tuleňů. V sezóně je situace zcela jistě odlišná.

Obecně bylo počasí velmi proměnlivé. Během dne zažijete slunce, přeháňky, oblačno, bouřky či větrné počasí. Řekla bych, že předpovídat by mohl každý. Nepromokavé oblečení tedy podmínkou.

Krásný byl východ slunce, který osvětluje skály Helgolandu a tím získají nádhernou rudo-oranžovou barvu. Spolu s mraky pak vytváří jedinečnou scenerii, kterou jen tak nezapomenete.

Na závěr jsme si prošli i město a mohli objevovat zdejší architekturu.

Přiznám se, že s fotografováním ptáků nemám zkušenosti, takže mé první pokusy letěly přímo do virtuálního koše. Časem se to trochu lepšilo. Na ptáky se nejvíce hodil zoom 70-200 mm; kolegové sice disponovali skly 300 mm i více, ale to už bylo přílišné přiblížení. Je to i o štěstí - první den byli na skále asi jen čtyři terejové a jejich mladé, žádní nenalétávali. Za dva dny byl počet daleko hojnější a poslední den skupinově nalétávali.

Naopak tuleni byli relativně statickými objekty, což může hrát do karet, že v záběru opravdu bude, ale zase bylo nutné vyčkat na nějakou minimální akci a přeci jen byli dále, takže se využije sklo 300 mm a více. Ohnisková vzdálenost 70 - 200 mm je bohužel v tomto případě nedostačující. 

Výlet se vydařil a možná právě proto, že byl relativně krátký (vstřebávání dojmů probíhalo větší intenzitou), mi ve vzpomínkách bude dlouho přetrvávat a pokud to bude možné, ráda se do této relativně dostupné lokality opět vrátím.

Ostrov Helgoland

 

Terejové

Terejové jsou neuvěřitelně fotogeničtí ptáci.

Tuleni

Mít jeden den jako mají tuleni celý život. To bych brala. Opravdu se v toto období celý den vyvalují na pláži a protože již vyvedli mladé, žádné souboje se nekonaly. Takže jen čekáte, co se kde pohne a otevře tlamičku.

 Doplněno 10.10.2014: Více fotek + větší rozlišení v odkazu http://farfalla.rajce.idnes.cz/Helgoland_09_2014

 

Autor: Miluše Ondrejátová | sobota 27.9.2014 1:38 | karma článku: 16,82 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Miluše Ondrejátová

Pašeráckou cestou kolem Horní Blatné (Krušné hory)

Krásné počasí lákalo ven, tak jsem se vypravila na kratší výlet kolem Horní Blatné, kde poslední dobou trávíme víkendy a poznáváme okolí. Výlet jsem si naplánovala Pašeráckou stezkou a přes Potůčky zpět kolem skal Na Strašidlech.

7.5.2023 v 21:15 | Karma: 13,20 | Přečteno: 222x | Diskuse| Fotoblogy

Miluše Ondrejátová

Detaily šumavských výletů

Toulání se po Šumavě a detaily z těchto výletů - to je tématem následujícího fotoblogu. Jedná se téměř výhradně o letní květenu, jejíž focení má samé výhody - ochotně Vám zapózují, jsou trpělivé - i zítra Vás budou vyhlížet...

8.7.2017 v 22:19 | Karma: 16,91 | Přečteno: 427x | Diskuse| Fotoblogy

Miluše Ondrejátová

Výlet v okolí Lichnice

Zřícenina hradu Lichnice se nachází nad městem Třemošnice v Železných horách. Právě toto místo bylo startem i cílem pro náš cca 12 km dlouhý (nebo spíše krátký) výlet.

22.5.2017 v 22:20 | Karma: 16,93 | Přečteno: 439x | Diskuse| Fotoblogy

Miluše Ondrejátová

Podzimní detaily

Čarovný podzim. Zastavit se a vnímat barvy prozářeného listí. Každý rok, znovu a znovu, nikdy to neskončí. V závěru je k poslechu dílo francouzského skladatele Erika Satieho pro svou originální souhru basových tónů a melodie.

23.10.2015 v 0:00 | Karma: 8,92 | Přečteno: 220x | Diskuse| Fotoblogy

Miluše Ondrejátová

Malá Fatra - Jánošíkove diery - Malý Rozsutec

Prodloužený víkend nás zlákal do oblasti Malé Fatry. Naplánovali jsme si trasu z obce Terchová, výchozím i cílovým místem byl Biely potok u Hotelu Diery. Cesta vede po modré přes Jánošíkove diery, dále na sedlo Medzirozsutce. Odtud je cesta zpět po zelené na kopec Malý Rozsutec (1343) a dále sestup do Terchové.

19.11.2014 v 17:52 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1372x
Oblíbená tónina: d moll